Binnenkant Masker

“MassageMomentje” aflevering 90:

Na een mooi moment in de diepte waarbij er kwetsbaarheid naar voren kwam laat ik mijn klant even in stilte op de tafel. Ze haalt adem, en blijft muisstil liggen. Dan zie ik haar alle stukjes bijeenrapen en omhoogkomen. Ze vraagt om een zakdoek en begint meteen grapjes te maken. Weg moment. Weg kwetsbaarheid.

“En dit… dit hoeft ook niet he?” zeg ik. We waren er namelijk net achter dat ze vaak een masker op heeft. Ze kijkt naar beneden en ik merk dat het kwartje valt.

In mijn coachingopleiding heb ik wel eens van een tool gehoord waarbij je een masker maakt. Eerst geef je de buitenkant vorm. Wie ben jij voor de buitenwereld? Hoe doe jij je voor? Daarna laat je naar de binnenkant kijken. Wie ben jij echt van binnen? Wat laat jij niet zo gemakkelijk zien? Daarna laat je het masker dragen. Eerst met de buitenkant naar buiten, en laten voelen hoe dit is. En daarna met de binnenkant naar buiten: Hoe zou het zijn om zo de wereld in te stappen?

Allemaal hebben we een masker op. Bij de ene is het masker net iets sterker dan bij de andere. Daar zijn zo verschillende redenen voor. Je hebt niet voor niets in je kindertijd dat masker gemaakt.

Er is op zich ook niet zoveel mis mee. Waar het misgaat, is als je je masker bent gewórden. Ik kan erover meepraten. En het heeft bij mij best lang geduurd voordat ik kon vertellen wie er nou precies achter dat masker leeft. Ikzelf vind het nu prettiger om met die binnenkant naar buiten toe te leven. En nee, dat lukt mij ook niet altijd. Maar het voelt wel echter. En ook bevrijdender. Want als ík niet naar buiten kan brengen wie ik daadwerkelijk ben, dan blijft het er ook maar binnen zitten en kan ik dus niet doen wat ik te doen heb. Dan is er geen vrijheid.

Heb jij ook wel eens een masker op? Ben jij ook wel eens de clown, of degene die zich groothoudt, of degene die het allemaal wel draagt, of degene die zegt dat het allemaal niet zo erg is? Wil je wel eens weten wie er onder dat masker leeft? Je bent van harte welkom voor een sessie!