Rotcactus

“MassageMomentje” aflevering 84:

Mijn cliente pakt haar telefoon. “Ik heb een foto gemaakt, mag ik het je laten zien?”
Even zoekt ze in haar telefoon en laat daarna een foto zien van een cactus. Onder de cactus is een bordje te zien met de naam: “Piet.”

“Kijk! Het was zo’n grote, stekelige rotcactus!” roept ze lachend en ietwat triomfantelijk uit. Passend. Zeker passend.

In een vorige sessie is naar boven gekomen dat ze een deel in zich heeft dat vaak de overhand heeft en dat heel kritisch naar haar toe is. Om dit deel beter aanwijsbaar te maken heeft ze er een naam aan gegeven: “Piet”. Sindsdien noemen we dit deel van haar Piet.

Piet is er eigenlijk altijd. En Piet vindt het nooit goed genoeg. Piet vindt háár nooit goed genoeg. Daarom probeert Piet te helpen haar zoveel mogelijk goed te laten doen. Want als je dat niet doet, dan vinden mensen je misschien niet meer aardig en gaan ze bij je weg. En dan blijf je alleen over.

Ze vertelt hoe ze op een marktje was en dat ze daar dus een cactus heeft gezien. Ik merk dat ze het grappig vindt en dat ze dit graag even deelt. En natuurlijk zei Piet van alles toen ze die ‘stomme foto’ maakte van die ‘stomme cactus’. En toch heeft ze het gedaan.

“En hoe was dat dan voor je?” vroeg ik, benieuwd naar haar antwoord. “Ja, eigenlijk was dat helemaal ok. Niemand wist toch waarom ik die foto maakte.” Ik voel stevigheid achter haar antwoord. Fijn om te merken dat ze haar kracht aan het vinden is.

Voor mij is het fijn om te horen dat datgene wat er aangeraakt is, in het dagelijks leven van mijn clienten soms lange tijd een rol blijft spelen. Ook ik heb mijn innerlijke criticus een naam gegeven (Professor Snape) en dat heeft mij toen ook veel geholpen. En soms geeft het dus ook grappige foto’s.

Voelt het voor jou ook alsof je nooit goed genoeg bent? Ben je benieuwd hoe je meer vanuit je kracht zou kunnen leven? Boek een sessie om te kijken hoe je hier stappen in kan maken. Ik ontmoet je graag!