Ruimte in de longen

‘MassageMomentje’ aflevering 94:

Al bij het inmasseren merk ik dat mijn cliente niet helemaal uitademt. Ergens zit er een stop op om zich helemaal vrij te laten gaan in het ademen. Ik besluit een ademoefening te doen voordat we gaan kijken naar haar knie.

Na wat vuur gemaakt te hebben leg ik beide handen op haar schouderbladen. “Adem maar eens diep hiernaartoe.” Ze probeert te doen wat ik zeg. Met de nadruk op ‘probeert’…
Ik merk dat haar adem niet helemaal naar mijn handen toe komt. Ze zet wel uit, maar ze neemt geen ruimte in. Ze probeert mijn aanwijzing op te volgen, maar laat zichzelf niet echt zien.

Een paar keer oefenen we dit. Op de uitademing help ik haar longen om wat meer elasticiteit terug te krijgen door te pulsen. Op de inademing laat ik haar ruimte innemen. Ik voel dat ze zoekt, dat ze eerst spieren gebruikt die niet werken, dan spieren die wel werken, dan probeert om dit meer ontspannen te doen. Ze wordt zich steeds bewuster hoe ze de ruimte in haar longen kan gebruiken.

“Kom hier maar heen met je adem. Neem jouw eigen ruimte maar in.” Met elke keer proberen gaat ook de uitademing natuurlijker; in plaats van gecontroleerd uitblazen kan ze steeds dieper zuchten.

Ik haal mijn handen weg. “En? Hoe voelt dat nu?” Ik wacht haar reactie af.

“Veel meer ruimte, vrijer.” zucht ze. En ik maak een mentale noot om met deze client een keer verder te gaan met haar ruimte in de wereld mogen innemen. Voor nu is het genoeg en we gaan op zoek naar het punt in haar knie.

De adem vertelt veel over hoe iemand in het leven staat. Is de adem niet vrij, dan is er waarschijnlijk in het leven ook iets niet vrij. Wil je ook eens kijken hoe je hoe je meer ruimte en vrijheid in je leven kunt vinden? Laat het me weten! Ik ontmoet je graag.