Van Kind naar Clown

“MassageMomentje” aflevering 80:

Soms in het proces is het goed om naar het verleden te kijken. Dan kan het voorkomen dat ik de volgende beschrijving hoor:

‘Een jongen, een jaar of 8, knieen opgetrokken, armen eroverheen. Hij kijkt me niet aan. Hij is alleen, heeft nergens zin in. Hij doet niet mee met de andere kinderen, wil het liefste wegduiken.’

Of:

‘Ze speelt piano. Dat deed ze altijd om haar gevoelens te verwerken. Ze is een jaar of 16, denk ik? Ze is blij. En ook vol verlangen. En ze is in de war. Maar vooral ook blij.’

Of:

‘Ik ben huiswerk aan het maken, op mijn kamer, vroeger in huis. Ik heb er geen zin in. Het is toch allemaal nutteloos. Het heeft geen zin. Ze zien me toch niet.’

Soms komt iemand zijn eigen verleden tegen. Zij eigen innerlijk kind, en hoe deze zich toen heeft gevoeld. Hier spreekt dan vaak een groot verlangen uit, een verlangen naar iets wat toen niet te bereiken was, of een behoefte die toen niet vervuld is.

Als het gemis van deze behoefte of dit verlangen erg sterk is ervaren, dan kan het zijn dat dit nog steeds doorwerkt in iemands leven. Dit uit zich dan in bepaalde gedragingen of een bepaalde ‘bril’ waar iemand doorheen kijkt. Onbewust ben je dan eigenlijk nog steeds bezig om deze behoefte vervuld te zien krijgen.

Om een voorbeeld te noemen: Als je als kind vroeger gevoeld hebt dat niemand je echt zag, bijvoorbeeld omdat je het middelste kind was, dan kun je op een gegeven moment ontdekt hebben dat je aandacht kunt trekken door grappig te zijn. Daarom hang je nu altijd nog de clown uit. Het is een gewoonte geworden, en van daaruit een karaktertrek. Op zich helemaal niets mis mee, maar misschien belet je dat wel om serieuze gesprekken te kunnen hebben en zo verdieping te kunnen zoeken in contact met anderen.

Door hier bewustzijn op te creëren kunnen we ons vrijer door het leven bewegen. Dit zijn mooie trajecten die je uit kunt werken in de holistische massage. We werken dan met hoe deze verlangens je gevormd hebben tot wie je nu bent, en ook met wat je daar nu mee wil en besluit te doen.

Ben jij ook benieuwd of er iets vanuit het verleden nu nog steeds invloed heeft op je leven? Heb je het idee dat er iets je tegenhoudt je echte ik te laten zien? Kom dan eens een sessie ervaren!