Vertaler

“MassageMomentje” aflevering 45:

Mijn cliente vertelt haar vriendin hoe ze de massage ervaren heeft. Ik zit er naast en luister ernaar. Altijd leuk om iemand zijn ervaring te mogen beluisteren.

Ze vertelt in geuren en kleuren wat ze meegemaakt heeft en haar vriendin stelt haar wat vragen.

“Maar weet je wat ik wel moeilijk vond? Soms stelde je van die vragen. Wat voel je daar enzo. Maar ja, dan vind ik het wel moeilijk om die woorden te vinden. Ja want je bent daar nooit zo mee bezig he, om daar woorden aan te geven.”

Ik knik en grinnik een beetje. Ja dat klopt. Dat heeft bij mij ook wel een tijdje geduurd voordat ik echt kon omschrijven wat ik in mijn lijf voelde. Het is bijna iets wat je moet leren, wat je moet oefenen.

“Ja dat begrijp ik.” Ik weet nog niet precies wat ik erover ga zeggen maar wil er wel iets over zeggen. Ik laat de woorden maar over mijn lippen stromen.

“Ik vind het alleen wel belangrijk dat je er woorden aan verbindt. Als je een gevoel in je lijf kunt omschrijven – er woorden aan kunt geven – dan heb je er woorden voor. En als je er woorden voor hebt, dan kun je er ook beter mee communiceren.”

Ik val zelf even stil. Wow. Dat heb ik leuk verwoord…! Communiceren met het lijf is waar het vaak om gaat. Leren begrijpen wat het je te vertellen heeft. En daarmee leren werken. En als je daar woorden aan kunt verbinden, zal dat de communicatie makkelijker maken.

Je lichaam vertelt een verhaal. Maar het vertelt dit niet altijd met woorden. Het vertelt het met gevoelens, met houdingen, met pijn en spanning. En dit verhaal kan pas echt bewust gemaakt worden als je er woorden aan geeft. Zo wordt jij eigenlijk de vertaler van je eigen verhaal.

book-863418_1280