Bij de A van Acceptatie

“Van de Betekenis der Dingen” aflevering 2:

Accepteren. Ik heb veel favoriete woorden, maar dit specifieke woord is misschien wel een van de minst favoriete woorden die ik ken. Ik zal je een voorbeeld geven:

“Maar ja. Ik moet dat accepteren…”

Ik hoor dit vaak in een intake gesprek. Er is iets gebeurd bij de client, een tijdje geleden misschien, en na het verhaal te hebben gedaan komt dit zinnetje erachteraan. Het punt is, dat ik bijna altijd kan merken dat de woorden niet kloppen bij het gevoel wat er onder de woorden te vinden is.

Het gevoel is namelijk: Ik vind het niet fijn hoe het is. Ik wil hier iets tegen doen, maar ik kan er niets mee. Dus ben ik gedwongen om er niets mee te doen. Mensen noemen dit dan ‘accepteren.’

Het probleem hiermee is, dat ze dit misschien wel zeggen, maar het voelt nog heel anders. Het voelt juist nog alsof ze er iets mee willen. Met je hoofd jezelf overtuigen dat je er niets mee kunt doen en het dus maar laat, terwijl diep van binnen je gevoel eigenlijk iets heel anders wil, dat is wat er vaak aan de hand is als mensen het hebben over ‘accepteren.’

Het punt is, dat het eigenlijk precies andersom is. Accepteren is niet: ‘Ik kan er niets mee, maar ik wil er wel wat mee.’ maar: ‘Ik kan er iets mee, maar ik wil er niets meer mee.’

Pas als je op het punt bent dat je er vrede mee kunt hebben dat iets is zoals het is, en hier niet meer de neiging hebt om er iets mee te hoeven doen, dan pas heb je het echt geaccepteerd. Het lichaam is hierbij vaker langzamer dan het hoofd. Alleen iets met je hoofd accepteren werkt niet.

Als je alleen maar ‘accepteert’ met je hoofd dan blijft het gebeurde hangen in het lichaam. Het wordt niet helemaal verwerkt en kan leiden tot problemen, omdat het gezien en gevoeld wil worden, maar het hoofd blijft het tegenhouden. Dit kan voelbaar zijn als spanningen, pijn of last op een bepaalde plek in het lijf.

Pas als het gebeurde bewust gemaakt wordt kan dit opgelost worden. Ikzelf heb geen betere manier gevonden dan een holistische massage. Doordat er juist met het lijf gewerkt wordt, kun je ‘om je hoofd heen’. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Je bent van harte welkom!