Disclaimer

“MassageMomentje” aflevering 86:

“Alvast sorry als ik je sla.”

Een schaterlach ontsnapt mijn mond. Tjsa, het hoort bij mijn vak, denk ik dan. Maar het is wel een van de grappigste zinnetjes die ik ooit van een klant gehoord heb.

We hebben een stukje boosheid aangeraakt, boosheid die ze niet gewend is te uiten. Ik heb aan haar voorgesteld om nog een keer te kijken naar die boosheid die zich op haar rug bevindt. Ze stemt ermee in, maar wilde dit wel even van tevoren zeggen, als een soort disclaimer.

Wanneer we weer de diepte ingaan, check ik of we op dezelfde laag zijn aangekomen:
“Hoe is het hier?”
“Ja, daar komt die boosheid weer op.” zegt ze.
Mooi. Dan kunnen we dat eens gaan onderzoeken. Ik begeleid haar naar haar boosheid toe. Omdat ze het niet gewend is boosheid te uiten, is haar eerste neiging om ervan weg te gaan. Daarom nodig ik haar uit om er juist heen te komen, het toe te laten.

“Kijk maar eens hoe het is om die boosheid eens echt toe te laten.” zeg ik.
Eerst doet ze nog wat lacherig. Maar met wat begeleiding neemt ze het serieus en gaat ze haar boosheid dan echt doorvoelen. Ik nodig haar uit om haar stem te gebruiken, en haar lijf te volgen in de bewegingen. Het is mooi om te zien dat iemand in zo’n intens moment eens echt helemaal voor zichzelf gaat staan. Misschien wel voor de eerste keer.

Mij slaan zou natuurlijk een beetje te ver gaan, maar in de sessies komt het soms voor dat er geslagen wordt. Vaak is dat dan op de tafel.
Als er emoties heftig doorvoeld worden en geuit worden vraag ik mijn klanten soms wel hun lichaam te volgen, als ik merk dat ze nog inhouden en er beweging bij komt kijken. Alleen maar goed om dat te laten gebeuren, in de veilige setting van mijn praktijkruimte.

Naderhand geven veel klanten me terug dat ze opluchting voelen, alsof ze iets hebben kunnen loslaten wat ze lang hebben moeten vasthouden. Ik zie ze dan de deur uitlopen terwijl ze een stukje heler zijn, vollediger zichzelf, omdat ze dat stukje emotie – in het geval van deze klant boosheid – niet meer hoeven te ontkennen. Boosheid mag er zijn in de sessies. En verdriet en angst ook. Door het toe te laten kun je het daarna pas echt loslaten.

We negeren vaak wat ons lichaam ons ingeeft, terwijl het juist heel goed weet wat het nodig heeft. Dus ja. Naast geluid maken mag slaan ook in mijn sessies. Ik zorg er wel voor dat je alles heel houdt, inclusief mij en jezelf :).

Heb jij ook wel eens het gevoel dat eens hevig op een kussen slaan misschien goed zou doen, maar hou jij je in? Laat het me aan het begin van de sessie weten en we kijken wat we ermee kunnen doen!