Kleine Kus, Groot Verschil

“WorkshopMomentje” aflevering 1:

Ik lig in bed na een lange dag waarin ik een workshop heb gegeven. Mijn man geeft me een kus op mijn voorhoofd een draait zich om. Ik glimlach. En die glimlach is best speciaal. Want een tijd geleden zou die er niet zijn geweest en zou in plaats daarvan misschien een traan mijn wang over zijn gelopen…

Mijn man heeft namelijk de gewoonte om, als we gaan slapen, zich na een paar minuten om te draaien. Met zijn rug naar mij toe. Ik ben iemand die niet snel in slaap komt EN ik ben gevoelig voor de oriëntatie van personen (hierdoor ga ik altijd ‘om het hoekje’ zitten bij een intake gesprek en niet tegenover je aan de tafel…)

Nu hoeft het natuurlijk niet een probleem te zijn, dat hij op zijn linkerzij wil liggen. Het ZOU geen probleem moeten zijn. Het probleem was echter dat dit bij mij eenzaamheid triggerde. Als hij zich van mij afdraaide, voelde ik afwijzing. Tsja. Gooi het op een stukje verleden, een stukje innerlijk kind, een stukje groeiproces.

Laat dit nou precies het voorbeeld zijn wat ik in de workshop aan heb gehaald. We waren bezig met een oefening Geweldloze Communicatie. Daarin benoem je achtereenvolgens een waarneming, jouw gevoel, jouw behoefte, en dan een verzoek. Vaak stop ik hierbij ook nog een check naar de behoefte van de ander in. Het ziet er dan als volgt uit:
1) Als jij je omdraait in bed… (waarneming)
2)… voel ik mij eenzaam… (gevoel)
3)… omdat ik behoefte heb aan verbinding. (behoefte)
4) Klopt het dat jij eigenlijk gewoon het lekkerst slaapt op je linkerzij? of: Klopt het dat je dan gewoon moe bent en wil gaan slapen? (behoefte van de ander checken en dit erkennen)
5) Zou je in het vervolg mij, voordat je je omdraait, een kus willen geven?

Vanaf die dag heeft hij dit altijd gedaan. En ik vind het nog steeds bijzonder hoe zo iets kleins, zo’n grote verandering teweeg kan brengen. Nu draait hij zich nog steeds om, maar nooit meer val ik eenzaam in slaap. En ik heb er ook nog eens een goed voorbeeld bij die ik in mijn workshops kan gebruiken!

Meer weten over Geweldloze Communicatie? Het is een methode afkomstig van Marshall Rosenberg (non-violent communication). Op Youtube zijn er veel filmpjes te vinden en google kan je verder helpen zoeken. Mocht je liever een boek lezen, dan kan ik deze aanraden.