|| Koude Voeten ||

Mijn dochter loop het liefst op blote voeten. Elke ochtend voor het naar school gaan is het dus weer een discussie of ze sokken aan moet of niet. Ergens snap ik het best. Sokken zitten niet lekker. Die naadjes zitten altijd op de verkeerde plek en ze zakken af waardoor je richteltjes voelt in je schoenen… en er is niets beters voor het contact met de Aarde blijven voelen als met blote voeten lopen, dus ergens snap ik het wel.

Maar ja. Ik begin op mijn moeder en mijn oma te lijken. Die zeiden altijd: niet met je blote voeten op de koude tegels! Ik vond het maar onzin. Wat is er nou erg aan koude voeten? Totdat ik een lesdag terugkeek van mijn studie Chinese Geneeskunde. Een van de dingen die ik zo leuk vind hieraan is dat ik kleine details van mijn jeugd herken. Dingen die voor mij bij de Oosterse achtergrond van mijn familie hoorden, en die ik altijd een beetje gek vond en nooit echt snapte, worden nu in de woorden van mijn docenten opeens duidelijk.

Op de voeten lopen namelijk veel meridianen. De blaas- en de niermeridiaan lopen hier bijvoorbeeld. En als je steeds met voeten op een koude vloer loopt, dan kan die kou omhoog trekken en in de holle organen (in de onderste warmer) terechtkomen, die gevoelig kunnen zijn voor kou. Met als gevolg: blaasontsteking (kou kan omslaan in hitte) en andere kwaaltjes.

Kou is echt een dingetje in deze geneeskunde. Zo zie ik mijn Taiji-leraar altijd met een sjaal om als het koud is, want via de Tai Yang meridianen kunnen externe pathogene factoren via de nek makkelijk binnendringen (denk aan ‘op de tocht zitten’), zeggen ze dat het het beste is om warm water te drinken (anders is je lichaam extra energie kwijt om het weer op te warmen), en zijn naveltruitjes al helemaal uit den boze (kou op je niergebied, yikes!).

In de massages komt het regelmatig voor dat ik mensen met erg koude voeten op de bank krijg. Dan voeg ik met alle liefde altijd een vuurtje toe, om het allemaal weer een beetje te laten stromen šŸ™‚. Ik kan hier uuuuuren over doorpraten. ZĆ³ leuk vind ik het. En mijn kleintje heeft pech. Want in de winter sta ik erop dat ze sokken aandoet als ze naar buiten gaat!