Nnnnnja

“MassageMomentje” aflevering 69:

Ik masseer mijn cliente rustig in en sla de handdoek terug zodat ik haar buik kan meenemen. Ik ga rustig te werk. De buik is vaak een gevoelig deel van het lichaam dus ik bouw het langzaam op. Toch merk ik bij mijn cliente wat spanning, haar gezicht is niet helemaal ontspannen, haar ogen zijn gesloten maar haar gelaatsuitdrukking is ernstig, haar adem is wat geforceerd en oppervlakkig. Het valt me op omdat we de vorige keer ook op de buik bezig waren en toen leek het wel oké.

Ik laat het eerst even, maar merk dat ik met mijn handen en eigen rust niet haar energie wat naar beneden kan brengen. Ik besluit het maar ronduit te vragen:

“Vind je het spannender dan de vorige keer?”

“Nnnnnn….ja.”

Heh. Ik vond al dat haar antwoord wat snel kwam. Mooi te zien dat ze het zelf doorheeft en daar ook eerlijk in kan zijn. Het is soms zo makkelijk om onszelf voor de gek te houden en te doen of we iets niet zien, horen of voelen.

In de massage probeer ik je zo goed mogelijk op je gemak te laten voelen, maar soms zijn dingen ook gewoon wel spannend. Hier kunnen we dan verder mee werken. En soms helpt het ook al om eerlijk tegen jezelf te zijn en te erkennen dat het spannend is.