Voetenwerk

‘QigongMomentje’ aflevering 2:

Ik heb altijd duizenden vragen. Mijn leraren zijn dit zo langzamerhand wel van me gewend. In mijn Qigong/Taiji training zijn we aan het lopen; een basisoefening waar je naar voren beweegt op een bepaalde manier. Ik merk dat het niet lekker gaat.

“Maar… als ik dat zo loslaat, dan komt mijn voet daar te staan en dan sta ik weer in 1 lijn en dus niet stevig… zet ik mijn voet wel op de goede plek neer?”
Ik kijk vol verwachting mijn leraar aan, die met aandacht naar mijn beweging en mijn voeten kijkt. Dan probeert hij zelf uit hoe het voor hem is, en hij komt weer naast mij staan.
“Ja, ik zie wat je bedoelt… “
Ik verwacht dat hij gaat zeggen hoe ik mijn voeten dan neer moet zetten, maar toch zegt hij iets anders.
“Het maakt eigenlijk niet uit dat je voeten niet helemaal perfect staan. Ze komen terecht waar ze terechtkomen. Want als je in gevecht bent dan kun je ook niet altijd kiezen hoe je voeten staan.”

En dan gaan er bij mij een lampje branden. Natuurlijk! Uiteraard zit het zo in elkaar! Je werkt met wat er is, in dat moment. Dat gebruik je om te voelen wat er mogelijk is en daarmee ga je verder. En dat is meteen natuurlijk ook de grotere les in het leven…Soms heb je niet te kiezen wat je toekomt, maar dan is het zaak om daar toch mee door te gaan. Wees zo flexibel als bamboe in de wind.

In mijn massages probeer ik altijd ook te werken met wat er is. Maar soms zit ook daar mijn hoofd in de weg. Als ik dan weer contact kan maken met het moment, en kan pakken waar de energie naartoe gaat, dan gaat de sessie weer in de flow. Zo leert de beoefening van Qigong mij ook veel over mijn werk.

Ik krijg een grote glimlach op mijn gezicht, want het is zo mooi om zo’n inzicht te krijgen in een ‘gewoon’ lesje Qigong op een ‘gewone’ woensdagochtend in het park.

Ik volg privélessen bij Marc van Heyningen van Silenz.