Roos

“MassageMomentje” aflevering 49:

Ik was eigenlijk nog niet eens begonnen. Ik had mijn client rustig ingemasseerd, en was net bezig om wat interessant lijkende spieren te verkennen; waar zit de spanning, hoe voelt deze aan, zit hier iets achter…
Ik maak een stroke over zijn lange rugspier naar beneden toe. Hij reageert meteen:

“Ja, daar zit een roos.”

rose-266611_1920

Verbaasd over het gemak en de snelheid waarmee hij zijn proces begint (maar ja, soms begint dat bij clienten al op het moment dat ze binnenlopen) denk ik terug aan de eerste sessie. Toen had deze client er best moeite mee om ‘erbij’ te komen. Nu gaat dat blijkbaar veel makkelijker. Het lijkt wel alsof we het gevoel stukje bij beetje aan het ontsleutelen zijn. Mooi, om zo met iemand in een traject te mogen werken. Ik ga maar in zijn tempo mee. 

“Een roos?” Ik laat even een stilte vallen, “En waar staat die roos voor?”

“Voor de liefde…”

Voor de liefde… voor een liefde? Voor andermans liefde? Voor zijn liefde? Het kan van alles zijn.

“En het heeft stekels. Zodat ik er niet bij kan.”

Aha. Ik laat het bij mijn client en maak mijn verkenning eerst af. Daarna gaan we naar zijn bloem kijken.

Uiteindelijk kwamen we uit op thema’s zoals zelfvergeving, eigenwaarde en acceptatie. Hoe dat diep verstopt zit. Hoe hij op een gegeven moment zijn gevoel afgesloten heeft. Hoe dit hem niet meer dient. Hoe hij er mag zijn. We verkennen de kracht die erachter opgesloten zit en hoe ook deze kracht deel van hem is. En zijn vader komt ook nog even om het hoekje kijken.

Soms zijn beelden maar beelden. Maar vaak zit er toch een symboliek achter die voor de client zo waar is, dat we deze in de sessie goed kunnen gebruiken om verder te komen.

Heb jij ook bepaalde symbolen die je steeds weer tegenkomt in je leven? En wil je wel eens weten wat dat voor jou betekent? Ik ontmoet je graag!