Strak

“MassageMomentje” aflevering 29:

Ik ben aan het inmasseren. De client ligt heerlijk op mijn tafel te ontspannen. Ik neem haar rug mee, haar bekkengebied. Dan gaat mijn aandacht uit naar haar armen.

Ik kijk eens goed naar haar armen. De huid is koud en er zijn rode puntjes te zien op haar bovenarmen. Ik wrijf een paar keer snel heen en weer over haar bovenarmen en doe wat extra olie op mijn handen want het voelt vrij stroef. Veel helpt het niet. Het blijft stroef voelen.

Ik ga nog wat beter voelen. De huid voelt strak, gespannen, alsof het iets heel strak wil vasthouden, bang is om te ontspannen. Het is ook alsof er een dikke laag net onder haar huid ligt die zichzelf ondoordringbaar probeert te maken. Alles voelt strak. Het voelt als een bijna wanhopige poging om dingen tegen te houden.

Ik pak haar huid voorzichtig vast tussen mijn duimen en vingers en trek er zachtjes aan om te kijken of daar wat ruimte kan komen. Ze laat het maar een beetje toe.

“Dit is vast niet zo prettig voor je he?” vraag ik, meer om haar te laten weten dat ik weet dat het niet fijn is.
Ze houd een fractie van een seconde haar adem in, alsof ze eerst wilde zeggen ‘gaat wel hoor!’, maar zich bedenkt.
“Nee, dat is niet zo fijn.” zegt ze eerlijk.

Langzaam en bewust ga ik er mee door. Even kijken of die armen toch niet iets willen prijsgeven. Wat zou dit kunnen betekenen? Vraag ik mij af. Is het controle? Is het dingen niet uit handen kunnen geven? Of juist niet kunnen handelen naar iets?

Ik laat het voor wat het is. Het dient zichzelf vanzelf aan als daar de tijd rijp voor is.
Ik wrijf weer even lekker over haar armen en breng ook wat vuur in.

‘Komt vanzelf.’ denk ik, mezelf ervan bewust dat je ook niet alles altijd meteen hoeft op te pakken.

De huid is ons grootste orgaan. Het is eigenlijk letterlijk ons huis. We wonen in onze huid. Het beschermt ons en omgrenst ons. De huid zelf geeft ook al veel informatie prijs. Is je huis gebouwd van ondoordringbaar steen, of van takjes die zo omgeblazen kunnen worden?

pigs

image credit: http://maryhall-illustration.blogspot.nl/2014/04/three-little-pigs.html

Ben jij benieuwd hoe jij letterlijk in je vel zit? Ik ontmoet je graag!