Voelen

“QigongMomentje” aflevering 1:

Ik sta in de Taiji les en we doen eerst een stukje Qigong. Ik vergelijk hoe mijn leraar de beweging doet met mijn eigen houding in de spiegel. Ik heb nog niet zo heel veel ervaring hiermee dus ben ik nog vooral aan het opletten en proberen na te bootsen.

Maar dan valt me iets op. Zijn houding is minder statisch, minder star. Ik probeer met mijn lichaam hem na te doen. Dan zegt hij: “Hierbij mag je je bovenlichaam iets naar voren houden.” En dan klikt er bij mij iets. Wat hij anders doet dan ik is dat zijn houding actiever is, alsof er elk moment iets kan gebeuren. Ik probeer mijn intentie daarmee uit te lijnen, maar het is nog moeilijk.

Dan breng ik mijn aandacht terug naar mijn handen, waarbij ik in gedachten een kleine bal vastheb en waarbij mijn vingers naar elkaar toe wijzen. Ik voel me altijd een beetje Goku van Dragonball Z als ik dit doe. Ik grinnik even in mezelf en kom dan met mijn volle aandacht terug in mijn handen. Ik stop met denken en begin te voelen wat ik voel terwijl we de beweging blijven doen. Ik voel mijn handen warm worden en mijn armen ook. Ik voel hoe de energie in mijn lijf stroomt en ik krijg het ontzettend warm. Of dit de bedoeling is? Geen idee, maar het is wel fijn. Later maar eens vragen aan mijn leraar.

30635b783df2a84e3a56f3ce01593e14

Soms ben ik zoveel aan het denken dat ik vergeet om te voelen. Maar als ik dan ga voelen dan is er zo’n grote wereld om te ontdekken. En dan voel ik me opeens heel rijk.

(ik volg Taiji lessen op maandagavond bij Marc van Silenz, bij mijn thuisbasis Merlijn Body & Mind Center.)