|| ACTIVITEIT – RUST ||

Ik hoorde zondag op mijn lesdag Chinese Geneeskunde iets interessants. Nou, eigenlijk is zo’n beetje alles wat ik daar hoor wel interessant, maar zondag hoorde ik iets waar ik nog nooit op die manier bij had stilgestaan. De docent had het over activiteit en rust, en hoe niet genoeg rust een van de factoren is die gezondheid in de weg staat in onze ‘moderne’ maatschappij. En toen zei ze iets van: “Als je denkt aan Yin en Yang… we weten dat deze in balans moeten zijn, zo ongeveer 50/50, zodat ze in harmonie kunnen zijn om zo je lichaam gezond te houden.

Veel mensen staan constant aan, en dit is dus niet gezond. Ga maar eens bij jezelf na op een dag of jij dat haalt: 50% NIET aanstaan! Daar liet ik vandaag dus even een rekensommetje op los: als je een goede nacht hebt, zeg, 8 uur slaap, dan heb je dus al 1/3 yin in the pocket. Daar moet dan nog 1/6 bij om op 50% te komen, dus als je per 50 min werk (of aan staan) even 10 min pauze neemt, dan zit je al goed!

En even voor de duidelijkheid: niet aanstaan is dus niet op social media scrollen en deze post lezen, even snel een wandeling maken omdat je de hond toch uit moet laten en gelijk even een boodschap halen want zoveel moeite is dat toch niet, of heel hard proberen te mediteren. Het is echt UIT staan. Lummelen. Zitten en voelen wat er naar bovenkomt. Iets waar je heel erg zin in hebt, waar je blij van wordt. Of gewoon zitten en Zijn. Als je maar uitstaat.

In de massages gebruiken we dit principe ook: we beginnen in de rust, maar daar komt al gauw wat activatie bij kijken. Daarna gaan we vaak naar de verstilling, waarna we gefocused een plek bekijken en uitwerken. In de integratie gaan we weer meer de rust in om het geziene weer te laten settelen, om daarna nog een keer de diepte in gaan kijken, etc. Activiteit en passiviteit wisselen elkaar hierbij af, Yang en Yin helpen en versterken elkaar.

Maar nu in het echte leven nog. Ook ik kom niet aan 50% yin toe, terwijl ik voel dat ik dit toch meer nodig heb. Dus ik ga het uitproberen! Doe jij met me mee? Per 50 min werk, 10 min pauze! šŸ™‚