Boom

“MassageMomentje” aflevering 70:

“Maar… vraag je je klant dan ook om te benoemen wat ze voelen? Want ik kan me voorstellen dat dat heel moeilijk is.”

Ik zit na een sessie wat aan de loungetafel te praten met mensen. Mijn gesprekspartner heb ik net uitgelegd wat ik doe, hoe mijn massages in zijn werk gaan, en dat daar soms wel emotionele lagen worden geraakt. En ja, hier heeft ze gelijk in ja, dat is ook heel moeilijk.

“Ja, dat klopt. Dat vinden sommige mensen heel lastig, ja. Maar dat kun je ook leren.”

Even denk ik terug aan mijn eigen weg. Ik wist eerst ook niet dat, of wat ik voelde, en heb dat ook stapje bij beetje in moeten gaan. En ik heb dat zelf als heel waardevol ervaren. Maar ja, waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Dan begint mijn mond met praten en de woorden volgen als vanzelf.

“Eigenlijk is het een beetje zo. Als ik met mijn client naar een boom sta te kijken, maar we hebben nog niet benoemd dat het een boom is, ja, dan is het wel heel moeilijk om het over die boom te hebben. Je kunt er dan wel naar staan kijken, maar zonder het te benoemen wordt het toch lastig om er meer over te weten te komen. En wat voor mij een boom is, hoeft voor mijn klant niet een boom te zijn. Misschien vind zij het eerder een struik, of een jonge scheut, of een berk. En wat is er eigenlijk allemaal te zien rondom die boom?
Door mijn klant die boom te laten benoemen en te laten beschrijven kunnen we er allebei naar kijken en het over hetzelfde ding hebben. En zo kun je dat ding ook beter zien en onderzoeken, om er vervolgens iets mee te doen.”

Mijn gesprekspartner knikt. Ja, dat is dan ook wel weer zo. 

Soms is het heel lastig woorden te geven aan wat je voelt. “Niets.” zegt iemand dan. Of: “Ik weet het niet.” Ons wordt ook vaak niet geleerd om te benoemen wat je voelt. En soms mag een gevoel er niet eens zijn. 

In de sessies besteden we hier aandacht aan. Voelt iets licht? Zwaar? Is iets rond, of puntig? Beweegt het of is het statisch? Heeft het een kleur? Voelt het oud of nieuw? Door goed te kijken zijn er altijd wel meer woorden aan te verbinden die je kunnen helpen datgene wat je je niet bewust bent, naar het licht te brengen. 

Ben je benieuwd? Ik ontmoet je graag!