Eczeem

“QigongMomentje” aflevering 3:

Ik had vroeger heel erg last van eczeem. Ik heb tijden gehad waarin ik niet kon slapen omdat het eczeem rond mijn ogen zo jeukte en prikte. Ik heb tijden gehad waarin ik permanent met een grote wond op mijn scheenbeen rondliep omdat ik het steeds openkrabte. Ik heb plaktestjes en priktestjes laten doen door een dermatoloog die er naderhand graag een foto van maakte omdat mijn reacties zo duidelijk waren en het goed in een boek over huidaandoeningen ter illustratie zou passen. Ik heb een jaar lang tarwe laten staan om te kijken of dat verbetering zou brengen. Ik heb een stadium gehad waarin ik niet meer op zoek ging naar een oplossing, maar dacht: ach, er is mee te leven, en in dat stadium werd ik geregeld boos op mijn moeder omdat ze nog steeds naar een oplossing zocht (wat zoveel betekent als dat er voor mij nog veel lading op het onderwerp zat). 

Ik was laatst met mijn qigong leraar aan het trainen en mijn hand jeukte. Mijn handen en voeten zijn tegenwoordig de enige plekken waar het eczeem zich nog manifesteert, en dit op een heel milde manier. Ik ging toch even wrijven, vooral uit gewoonte, voordat we gingen staan. In het staan sta je op een bepaalde manier en ben je aan het opmerken wat er is. Het is eigenlijk een staande meditatie waar we mee beginnen. Soms voel ik mijn handen warm worden, soms merk ik waar er iets blokkeert. 

Deze keer voelde ik mijn eczeemplek op mijn handen heel duidelijk. Het was warm. Maar het was niet heel anders dan andere keren in mijn qigong beoefening wanneer ik de energie ergens voel. En dat verbaasde me. Blijkbaar is eczeem gewoon energie. Of misschien is het een vorm van energie, een gevolg van opgekropte energie, of energie die vrijkomt door iets in mijn lichaam. Maar waar het op neerkomt, is dat het te maken heeft met energie. Het voelde niet anders dan de energie die ik in sommige bewegingen voel. Het voelde eigenlijk juist wel bekend. En dus trok ik de conclusie dat het gewoon ‘schone’ energie betreft. Lichaamsenergie. Energie die eigen is aan mijn lichaam. 

Ooit heb ik gelezen dat eczeem te maken heeft met iets wat je in je leven niet tot uitdrukking brengt, of durft te brengen. Dat heb ik onthouden, maar ik kon er nooit echt iets mee. Wat breng ik dan niet tot uitdrukking? En waarom? En wat kan ik er dan aan doen?

Met deze ervaring lijkt het alsof het wel klopt. Mijn linkerhand, met de plek, had meer energie dan mijn rechterhand. Er leek daar wat energie vast te zitten, het was een soort ophoping. Maar het mooie is, als je dat weet, dan kun je er ook iets mee; door het te laten stromen met de qigong bewegingen, ging het ook weer weg, het kon doorstromen. 

Ik heb de laatste tijd echt heel weinig last van eczeem. En ik heb dat altijd gewijd aan het feit dat ik stappen heb gemaakt in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik zet niet meer zoveel vast. Ik heb wat ik vast heb gezet al gedeeltelijk doorgewerkt zodat het bewust gemaakt is en weer kon stromen. En ik geloof dat ik daarom zo weinig last meer heb van eczeem.
En ja, ik geloof dat eigenlijk elke lichamelijke kwaal wel terug te brengen is naar een mentale of emotionele component. Lichaam en geest zijn een. Ik ben niet voor niets holistisch masseur :).

En deze ervaring zette alles op zijn plek. Eczeem is vastgezette energie die niet tot uitdrukking kan komen. Door me bewust te maken waar dat mee te maken heeft kan ik het weer laten stromen en wordt mijn eczeem langzaamaan minder.

Het voelt voor mij zeker waar. 

In de massages werken we veel dingen door. Aan het eind, als er iets wezenlijks gebeurd is, voelt de klant meestal zijn hele lijf ‘stromen’. Het is alsof je je dan bewust bent dat je bloed door je aderen heen stroomt. Hierbij is de vastgezette energie losgelaten en kan het weer over het hele lichaam verdeeld worden, en kan overtollige energie het lichaam uit stromen, net zoals ik in mijn qigong beoefening energie voel stromen. Benieuwd hoe dat is? Kom eens langs! Ik ontmoet je graag.

Ik heb privé qigong/taiji lessen bij Marc van Heyningen van Silenz.