Leeg

“MassageMomentje” aflevering 24:

leegte

Mijn hand rust op de linkerlende van mijn cliente, zacht, aanwezig, rustig. Op die plek voelde het eerst leeg, alsof het lichaam niet weet dat het daar ook ruimte in mag nemen.
“Adem maar naar mijn hand toe.” zeg ik, en even later “Ga er maar met je gevoel heen.”
Ik zie dat ze rustig en diep ademhaalt en merk dat ze met haar aandacht bij de plek is. Het wordt warm onder mijn hand. 

Voor een lange tijd lijkt er aan de oppervlakte niets te gebeuren. Mijn hand rust daar, op haar huid. Mijn client ademt rustig en diep. Maar aan de binnenkant gebeurt er wel degelijk iets. Wat precies kan ik niet omschrijven, maar later is het verschil merkbaar bij mijn cliente tussen links en rechts. Links voelt warm, natuurlijk, belichaamd, vol. Rechts voelt nog kil, leeg, onbewust.
Ik vraag aan haar of ze het verschil ook voelt. Ze is even stil, laat het nog even op haar doorwerken. Daarna zucht ze: “Jaahhaaaa, dat is echt anders.”

In een massage hoef je niet altijd druk te geven om verandering teweeg te brengen. Het belangrijkste is aanwezigheid. Doordat ik aanwezig ben bij die plek kan de ontvanger zich daar ook aanwezig voelen. En door die aanwezigheid kan een deel van het lichaam weer bewust worden meegemaakt, belichaamd worden. Hierdoor voelen we ons weer als een geheel.

Benieuwd geworden? Ik ontmoet je graag. In al jouw aanwezigheid.