Muizenhol

‘MassageMomentje’ aflevering 73:

Ik heb het wel eens vaker over dingen laten vs. dingen doen. Zo ook met deze cliente. Ik ken haar al wat langer en de intake vloeit over in een wat algemener gesprek; we hebben het over de actie waar we vaak in vervallen, waardoor we de illusie hebben dat we ‘er iets aan doen.’ Je kent het misschien zelf wel: een e-mail van een collega, waarin je niet zeker weet of je duidelijk genoeg bent geweest en waarvan je nu bang bent dat die collega dat verkeerd op zal vatten, een opmerking van een vriendin waardoor je je eigenlijk onzeker voelt, of een situatie waarvan de uitkomst misschien niet wenselijk is… Vaak DENKEN we dat iets eraan doen de situatie beter zal maken, maar in veel gevallen zal het de situatie juist verergeren.

Een gedachte van net de dag ervoor komt bij me op en ik vertel het haar:
“Soms vergelijk ik het met een muizenhol. Als je wilt weten of er een muis in dat ene gat in de muur zit, dan kun je natuurlijk met een stok erin porren om te kijken of je een reactie teweeg brengt. Je kunt ook met je gezicht dichtbij de grond met een zaklantaarn schijnen om te kijken of je beweging kunt zien, of je kunt een blokje kaas heen en weer zwaaien in de hoop dat de muis verleidt wordt naar buiten te komen. Maar die dingen gaan bijna gegarandeerd niet werken…
Wat waarschijnlijk veel beter werkt is niets doen. Stil zijn. En wachten. Als de muis er zit dan komt hij vanzelf een keertje om het hoekje kijken. Maar daarvoor moet jij juist zo min mogelijk doen.”

Dit ‘niets doen’ voelt heel ongemakkelijk en is niet intuïtief. Maar ik gebruik het eigenlijk heel vaak. En de keren dat ik het gebruik hebben mij geleerd dat – vooral in situaties waarin ik onzeker ben of niet precies weet wat ik moet doen – juist het NIETS doen mij brengt wat ik op dat moment nodig heb.

Zo ook in de massage sessies. Soms zit ik vast, weet ik niet wat ik moet doen. Mijn neiging is dat mijn hoofd het dan overneemt en de actie in schiet. Vanuit de theorie, of vanuit de ideeën of mijn interpretaties kan ik dan iets gaan doen. Maar vaak brengt dit niet de magie mee waarbij er daadwerkelijk iets wezenlijks kan gebeuren bij de ontvanger. Daarom zal ik soms niets doen. Als ik er dan op vertrouw dat er wel iets gebeurt, dan gebeurt er meestal iets wat mijn verwachtingen overtreft. Dan gebeurt er precies wat er op dat moment, voor die persoon, moet gebeuren. En dát is precies wat mijn werk zo bijzonder maakt.

Dus. Volgende keer dat je de neiging voelt iets te doen… sta er dan eens bij stil of het misschien niet verstandiger is om dingen te laten. Ga die uitdaging aan en kijk wat er gebeurt. Ik hoor je ervaringen graag!