|| SOEP ||

“Nee mama, ik wil geen fruit voor ontbijt!”
Mijn dochter eet vaak fruit voor ontbijt. Fijn dat die vitamientjes er dan al in zitten, vind ik vaak.
“Maar waarom niet dan?”
“Ik wil iets warms voor ontbijt!! Ik wil geen koude dingen als het zo koud is buiten.”
Mijn ogen worden even wat groter. Wat goed dat ze dat zo goed aanvoelt. En wat mooi dat ze vanuit haar eigen lichaam benoemt wat de Chinese kijk op voedsel hierover zegt.

Ikzelf ben opgegroeid met het idee dat er ‘warm’ eten is en ‘koud’ eten. Als we vroeger ziek waren, dan mochten we vaak geen ‘warm’ voedsel, zoals lam of gember. En voordat ik de deur uitging moest ik altijd verplicht een kopje warme jasmijnthee drinken want ‘het is goed om iets warms in je buik te hebben.’Mijn moeder deed dit omdat ze zelf denk ik ook zo was opgegroeid. Naveltruitjes waren uit den boze (niet goed voor je nieren), en altijd pantoffels aan want een koude vloer was ook niet goed. Om dezelfde reden dronk zij altijd warm water ipv koud water, iets wat ik nu pas begrijp en zelf ook heb overgenomen, en menig klant van mij is ook overgestapt! Het voelt gewoon fijner om warm water je lichaam in te gieten dan koud water…

Nu leer ik in mijn studie Chinese Geneeskunde eindelijk de achtergronden hiervan. En het is erg leuk om te zien hoeveel er van deze wijsheden doorgesijpeld zijn in mijn familiecultuur. Nóg leuker is het om te zien dat mijn dochter het blijkbaar vanuit haar lichaam ook aanvoelt. Er wordt wel gezegd dat yoghurt met (tropische) vruchten als ontbijt in de winter in ons koude kikkerlandje helemaal niet goed is. Ten eerste is het verkoelend (dit vind ik een mooiere verwoording dan koud, al is het mijn eigen interpretatie) en als het buiten al koud is, dan maak je alles van binnen ook nog eens koud. Ten tweede zijn het niet producten die inheems in dit seizoen bij ons in de klei groeien. En de natuur verschaft ons wat we nodig hebben, op precies het juiste moment. (boerenkool!!!)

Als je goed leert luisteren naar je lijf vertelt het je vanzelf wat het nodig heeft. En dit is in onze samenleving, waar altijd alles voorhanden is en te verkrijgen is, niet altijd meer even transparant. (aardappelen komen eigenlijk helemaal niet hier vandaan!!!) We kunnen mango’s kopen in de winter, en die dus bij onze yoghurt doen voor het ontbijt. Maar als je luistert naar je lijf dan merk je misschien dat dit toch wel erg koud voelt van binnen.

Wat mijn dochter dan wel gegeten heeft deze ochtend? Kippenbouillon met wat spitskool erin. En ze vond het nog lekker ook 🙂.Wil jij ook beter leren luisteren naar je lichaam? Massage Coaching kan je hierbij helpen! Ik zie je graag!